Onderzoek is het fundament onder alle beweringen in deze site. Op sommige onderdelen is er overweldigend bewijs. Op andere punten is onderzoek nog in volle gang. Hier vind je het begin van een overzicht.

Biofilie is de basis

De kerngedachte achter de boodschap van Natuurlijk Werkt heet biofilie. Grondlegger Edward O. Wilson schreef in 1984 het boek Biophilia. Dit boek leidde vervolgens vrij lang een redelijk rustig bestaan in de schaduw van de wetenschap. Pas in de jaren 10 van deze eeuw pakten architecten en wetenschappers de hierin geschetste 14 principes van biofilie ineens heel enthousiast op. Nu de economie weer aantrekt, en de druk op mensen steeds meer toeneemt, is het hoog tijd dat de wetenschap van biofilie gemeengoed gaat worden.

Een groene en natuurlijke werkplek

Een groene en natuurlijke werkplek is meer dan alleen ‘leuk’. Groen is onze natuurlijke habitat. Natuurlijke materialen voelen als thuis. Een kamer met een uitzicht creëert letterlijk ruimte en groen zuivert ook de lucht en verbetert de luchtvochtigheid, zodat het veelvoorkomende droge zieke gebouw plotseling onze natuurlijke – stedelijke jungle wordt.

Het onderzoek

Heel veel onderzoek is terug te vinden op Into Green. Deze site gaat niet alleen over biofilie, maar ook over andere manieren waarop groen gebouwen, woon- en werkplekken gezonder en aantrekkelijker maakt. Planten zuiveren de lucht bijvoorbeeld, maken zuurstof en zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Allemaal aspecten van groen die binnen biofilie nog niet eens een hoofdrol vervullen.

De Groene Agenda is een programma waarin kennisinstellingen samen met ondernemers innovatieve groenconcepten ontwikkelen en testen. Binnen dit programma is ook een vijftal factsheets geproduceerd, waarin aan de hand van vijf maatschappelijke thema’s het onderzoek over wat groen doet wordt samengevat.

Groene en natuurlijke werkplek

Natuurlijk daglicht, uitzicht en geluid

Daglichtlampen worden al lang gebruikt. Maar recent onderzoek toont aan dat er meer speelt dan alleen dat. In de natuur komt de zon op en gaat hij weer onder. Mensen kunnen ver kijken en zien hoe de dag vordert. Ook bevat het licht ’s middags veel meer geel dan licht aan het eind van de dag. Deze verandering in intensiteit en kleur wordt de circadiaanse lichtcyclus genoemd en kan tegenwoordig ook in de kantoorruimte worden toegepast.
Geluid is een andere omgevingsfactor die aandacht nodig heeft. Te veel geluid zorgt ervoor dat mensen zich gestresst voelen. Te veel stilte aan de andere kant kan maken dat mensen zich onveilig voelen.

Het onderzoek

Wij zijn nog bezig om het onderzoek op dit gebied te bundelen. Er is een uitgebreide Wikipedia pagina over circadian rythms. Hier is ook veel onderzoek te vinden.

Geluidsoverlast op het werk is een sterk onderschat probleem. De richtlijnen zijn er, je kunt bij de hoorstichting testen of er sprake is van geluidsstress op je werk,  noise reduction tools rukken op, maar wij zijn van mening dat het in de praktijk een onderschat probleem is.

Uitzicht hebben is belangrijk en een van de 14 principes van biofilile. Terrapin heeft er een interessant rapport over gepubliceerd.

daglicht, uitzicht en geluid

Gezond eten en drinken

Nadenken over gezonde alternatieven voor cafeïne en suiker is het startpunt voor meer gezondheid. Alleen al het introduceren van alternatieven voor de gebruikelijke drankjes en kantinesnacks biedt al enorme voordelen. Nog verder gaan en het personeel gezonde lunches aanbieden lijkt misschien veel te kosten, maar de beloningen zijn er ook.

Het onderzoek

Het onderzoek dat we hier nu gebruiken en aanhalen is het onderzoek van Elisabeth Nelson voor CBRE. Op Into Green vind je er een mooie samenvatting van. Maar, er is nog veel meer onderzoek. De kunst hier is om dit onderwerp goed af te bakenen.

eten en drinken

Minder stress, meer rust en beweging

Dit is het terrein waar het onderzoek met betrekking tot duurzame inzetbaarheid zich het meeste richt. Het omvat eenvoudige interventies als powernaps, yogalessen, sport op het werk en bureaustoel-massages. Maar het gaat ook over bedrijfscultuur, een veilig gevoel, gelijke kansen en empowerment. Niet alle elementen in deze groep zijn te vatten in een eenvoudige kosten-batenberekening. Maar de eenvoudiger maatregelen zijn dat wel. Als een goed ontworpen trap uitnodigt om meer te lopen, en een kleine massage uw werknemers al een beetje gelukkiger maakt, dan is dat in ieder geval het eerste wat kan worden gedaan.

Het onderzoek

Veel onderzoek is te vinden op Innovatief in Werk. Kijk voor voorbeelden van prettige werkplekken eens op +Positive Spaces. Praktische tips en handreikingen staan op Duurzame Inzetbaarheid.

Minder stress, meer rust en beweging

Ben je zelf onderzoeker in één van deze gebieden en denk je dat je waardevolle input kan leveren, laat het ons gerust weten op info@natuurlijkwerkt.nl

Kijk hier hoe natuurlijk jij werkt