Doe de test

Voer de kengetallen van jouw organisatie in en zie dan daaronder hoe veel natuurlijker werken kost en oplevert, alleen al in economische zin. Je kunt dit rapportje ook downloaden voor intern gebruik. We baseren onze berekeningen op wetenschappelijk onderzoek.

Wat basisinformatie over jouw organisatie

Inkomen (bron)

Ziekteverzuim (bron)

Het ziekteverzuim van jouw organisatie is 0%.
Vertaald naar het gemiddelde salaris is dit per jaar.

Het ziekteverzuim in de sector is gemiddeld % en dit zou voor een organisatie van dezelfde omvang per jaar zijn.

Groene en natuurlijke werkplek

Groen is onze natuurlijke habitat. Idealiter heeft elke werkplek uitzicht op levend groen, want de grootste (financiële) bijdrage van groen is het ontstressende effect en productiviteitsverhoging. Bovendien zuiveren groene planten de lucht en verhogen de luchtvochtigheid, zodat ze het probleem met droge lucht in de winter significant verkleinen.

Een weelderig groene werkplek hoeft niet meer te kosten dan € 120 per medewerker per jaar.
De opbrengsten liggen veel hoger, uit wetenschappelijke onderzoeken komen de volgende cijfers voor groene kantooromgevingen: 20% tot 40% hogere productiviteit, 20% tot 80% toename van geluk en gevoel van welzijn, 10% tot 20% betere concentratieniveaus, 10 tot 30% minder gezondheidsproblemen door de minder droge lucht.
In de calculatie is het financiële voordeel conservatief berekend met een productiviteitsstijging van 4% over de loonsom.
LEES MEER >

Natuurlijk daglicht, uitzicht en geluid

Bij kunstlicht zoals TL’s en tegenwoordig steeds vaker LED lampen, blijkt de kleur van de licht invloed te hebben op het welbevinden van mensen. Daglicht varieert over de dag van intensiteit en kleur: ’s ochtends blauwer en ’s avonds roder. Het is pas 10 jaar bekend dat mensen speciale receptoren hebben voor blauw en rood: deze blijken het dagritme van mensen sterk te beïnvloeden. Tegenwoordig is er kunstlicht dat gedurende dag van kleur verandert.
Geluid is een andere omgevingsfactor die aandacht nodig heeft. Te veel geluid zorgt ervoor dat mensen zich gestrest voelen. Te veel stilte aan de andere kant kan maken dat mensen zich onveilig voelen.

We vertalen de beheerskosten van licht en geluid nu naar € 30 per medewerker per jaar. We baseren deze kosten op een aanschafwaarde van € 150 per medewerker afgeschreven over vijf jaar
Er komt steeds meer onderzoek dat de voordelen van adequaat daglicht laat zien. Medewerkers die werken in omgevingen met natuurlijk licht en geruststellende geluiden melden een 60 tot 70% hoger welzijnsniveau en zijn 10 tot 15% productiever.
In de calculatie is het financiële voordeel conservatief berekend met een productiviteitsstijging van 4% over de loonsom.
LEES MEER >

Gezond eten en drinken

De samenleving verleidt consumenten op bijna iedere plek tot het eten van vette, zoute en zoete snacks. Geen wonder dat de helft van de mensen overgewicht heeft en we inmiddels 1 miljoen diabetici hebben. Nadenken over gezonde alternatieven voor cafeïne en suiker is dus geen overbodige luxe. Alleen al het introduceren van alternatieven voor de gebruikelijke zoete drankjes, obligate koekjes en automatensnacks biedt al enorme voordelen.

Als werkgevers tussen de maaltijden en gedurende de dag beginnen te betalen voor gezonde hapjes en drankjes, zijn de gemiddelde kosten waarschijnlijk € 5 per medewerker per week. Vertaald naar 50 werkweken komt dit neer op € 250,- per jaar
De productiviteitswinsten van gezonde snacks, minder suiker en cafeïne zijn fors. Prestaties verbeteren tussen 30% en 50% en het welzijn verbetert tussen 50 en 70%. Maar het veranderen van gedrag is niet eenvoudig en je moet bezwaren over betutteling met goede argumenten pareren.
In de calculatie is het financiële voordeel conservatief berekend met een productiviteitsstijging van 4% over de loonsom.
LEES MEER >

Minder stress, meer rust en beweging

Hoe krijg je een arbeidscultuur met een goede balans tussen werk en privé, waarin gezond bewegen en ontstressen gerespecteerd worden? Als werkgever kun je aan powernaps, yogalessen, sport op het werk en bureaustoel massages denken, maar uiteindelijk gaat het ook om het ’s avonds sturen van mails door het management in de verwachting dat ze gelijk beantwoord worden. Wie zelf planningen kan maken, blijkt minder gevoelig voor psychische stress.

Als werkgevers drie vormen van employee benefits, zoals cursussen, massage en een meditatieruimte aanbieden, kost dit € 150,- per medewerker per jaar.
Productiviteit verbetert met 10 tot 30% en welzijn verbetert tussen 35 en 70%.
In de calculatie is het financiële voordeel conservatief berekend met een productiviteitsstijging van 4% over de loonsom.
LEES MEER >

Kosten en baten van interventies die gezondheid op het werk voor jouw organisatie bevorderen

Ontvang je persoonlijke rapport